Amarte Fonds

Spirit Animal

Sachia Pereira Stolle

Sachia Pereira Stolle ontving een bijdrage voor het ontwikkelen van een performance genaamd Spirit Animal, in samenwerking met Donatas Tretjakovas.

De term ‘spirit animal’ vindt zijn oorsprong in de “New Age” cultuur, een westerse stroming die zich bezighoudt met spiritualiteit, alternatieve geneeswijzen, complottheorieën en andere overtuigingen. In de New Age cultuur worden niet-westerse ideeën en praktijken op grote schaal en op een uitbuitende manier geïmporteerd en samengevoegd tot één grote brij. Dit importeren en vermengen wordt vaak gerechtvaardigd met holistisch redeneren, een belangrijke manier van denken in de New Age scene. Omdat alles volgens die visie uiteindelijk een geheel is, kun je er als het ware binnen de New Age beweging dit gedoe van maken.

Sachia en Donatas volgen een sjamanistische cursus om in trance te leren gaan en nemen tijdens dit project een diepe duik in de oceaan van de New Age cultuur, waaruit een performance wordt ontwikkeld. Door middel van onderzoek, experiment en trance zullen ze hun bevindingen over deze culturele stroming onderzoeken en uitdrukken in relatie tot performance kunst, wat gedocumenteerd zal worden op video.

Sachia maakt dierenkostuums die tijdens zijn performances veranderen in karikaturen. De dieren beelden menselijk gedrag uit en gaan in op culturele gebruiken en concepten zoals hiërarchie en andere machtsstructuren. Door deze figuren in situaties te plaatsen waarin hedendaagse problemen doorsijpelen, wordt de toeschouwer uitgedaagd om op een open en onderzoekende manier met deze werken te communiceren. De karikaturen tonen menselijke tekortkomingen zoals: gretigheid, verslaving, dwaasheid en waanzin. Er wordt een tragikomisch drama gecreëerd; geregisseerd en uitgevoerd op locatie, waarvan de documentatie zich vervolgens manifesteert in verschillende kunstvormen.

Donatas onderzoekt de grenzen van moraliteit, bewustzijn en het menselijk lichaam. Zijn antropomorfe praktijk, bestaande uit performance, beeldhouw- en schilderkunst, is geïnspireerd op de overlapping van dierlijke primitiviteit en absurditeit van ondeugden die in de maatschappij worden toegepast. In zijn werk maakt hij vaak gebruik van ruwe materialen, zoals dierlijk vlees, lichaamsvloeistoffen en voedsel.