Amarte Fonds

over ons

Wie zijn we?

Het Amarte Fonds is in 2019 opgericht door een aantal families die de kunsten omarmen. Samen hebben zij besloten om financiële middelen beschikbaar te stellen aan innovatieve kunstenaars voor projecten op het gebied van muziek, theater, film, beeldende kunst en literatuur. Amarte wil graag een springplank zijn, daarom bieden we ontwikkelbijdrages en projectbijdrages voor kleinschalige projecten.

Wat maakt ons bijzonder?

Het aanvraagproces is eenvoudig. In het aanvraagformulier moet je een klein aantal vragen beantwoorden en enkele bijlagen uploaden. Wij hebben de voorkeur voor korte, enthousiaste aanvragen. Je bent vrij om je project op jouw eigen manier te presenteren. Vind je het bijvoorbeeld lastig om over je project te schrijven, dan kun je ook een filmpje insturen waarin je over jezelf en je project vertelt.

We proberen je aanvraag zo snel mogelijk te beoordelen, zodat je direct aan de slag kunt. We werken daarom niet met deadlines voor het insturen van een aanvraag. Na het insturen van je aanvraag krijg je binnen zes weken de uitslag.

Amarte maakt graag het verschil. Daarom bieden we naast een financiële bijdrage ook expertise, ondersteuning of begeleiding op andere gebieden. Denk bijvoorbeeld aan: een financieel coach, een mentor die je kan helpen met het professionaliseren van je kunstpraktijk of een PR-expert die je tips kan geven voor het presenteren van je project. Lees er meer over op de pagina experts.

Ook hebben we in het verleden (online) masterclasses aangeboden met als doel om kunstenaars te helpen hun kunstpraktijk te professionaliseren. Tijdens deze masterclasses gaven  professionals praktische tips, bijvoorbeeld over het opzetten van een PR-campagne voor je nieuwe album of het vinden van het juiste publiek voor je film.

Wat vinden we belangrijk?

Amarte legt de focus op het kunstenaarschap van vernieuwende makers. Zij hebben ruimte en tijd nodig voor experiment, onderzoek en ontwikkeling. Daarom ondersteunt Amarte projecten van jonge en ervaren makers die met nieuwe vormen willen experimenteren, juist wanneer de uitkomst nog onzeker is. Zij kunnen een aanvraag doen voor een bijdrage om dit ontwikkelproces te financieren, of een projectbijdrage aanvragen als de plannen al wat verder gevorderd zijn.

Verder hechten we belang aan verantwoord opdrachtgeverschap. Daaronder verstaan we dat jij de makers met wie je samenwerkt het volgende biedt: eerlijke betalingen, duidelijke afspraken en een veilige en inclusieve werkomgeving. 

Amarte ondersteunt bijvoorbeeld:

  • Musici die voor het eerst een album maken of een concert organiseren;
  • Theatermakers die hun voorstelling op een ongewone plek of aan een nieuw publiek willen presenteren;
  • Filmmakers die een bijzonder idee hebben en de tijd nodig hebben om hun plannen goed uit te schrijven en vorm te geven;
  • Beeldend kunstenaars die nieuwe media of andere presentatievormen onderzoeken om hun visie over te brengen;
  • Schrijvers die een tweede boek gaan schrijven;
  • Interdisciplinaire projecten waarbij makers uit verschillende vakgebieden elkaars praktijk verrijken.

 

Kortom, we zijn er voor kunstenaars die ruimte en tijd nodig hebben om nieuwe ideeën te ontwikkelen, innovatieve plannen uit te voeren en bijzondere samenwerkingen te onderzoeken.