Amarte Fonds

OPEN CALL #1

Ruigoord en het Amarte Fonds komen wederom samen om nieuwe mogelijkheden te creëren voor makers van verschillende disciplines! Ben jij een in Nederland gevestigde maker en zou je graag werk willen tonen tijdens het Landjuweel Festival in de culturele vrijhaven van Ruigoord? Lees dan verder!

OPEN CALL #2

Shimmer en Amarte nodigen beeldend kunstenaars uit om zich aan te melden voor een bijzondere kans: het herzien van een bestaand kunstwerk voor de trappenhal van het gebouw waarin Shimmer is gehuisvest. Ben jij een in Nederland gevestigd beeldend kunstenaar en wil je nieuw leven in een reeds ontwikkeld kunstwerk blazen? Dan is deze open call voor jou!

OPEN CALL #3

FASHIONCLASH en Amarte slaan de handen ineen om kunstenaars van verschillende disciplines de kans te bieden om te experimenteren met mode en om nieuw werk te presenteren tijdens FASHIONCLASH Festival in Maastricht. Ben jij een in Nederland gevestigde kunstenaar? Heb je altijd al eens willen samenwerken met een modeontwerper en je willen verhouden tot de modecontext? Lees dan verder, misschien is dit wel iets voor jou!

Een van onze uitgelichte projecten

New Map New Me

Tommy Smits
Tommy Smits ontving een bijdrage voor een onderzoek naar metaalbewerking. Door oude kaarten zoals de Mappa Mundi onderzoekt hij historische diepten en het samenspel tussen subjectiviteit en objectiviteit. Hij wil de hegemonie van digitale navigatie uitdagen, pleitend voor terugkeer naar oude kaarten. Door metaalwerk met de poëzie van cartografie te doordrenken, wil hij verborgen verhalen en culturele betekenissen blootleggen. In het project legt hij verbindingen tussen kaarten maken en hedendaagse expressie.Tommy is kunstenaar en fotograaf uit Den Haag. Hij onderzoekt de relatie tussen geschiedenis, interpretatie en beeldvorming. Met beeldhouwkunst, fotografie en film creëert hij tastbare objecten uit foto's, waarbij hij experimenteert met kadering en vorm. Hij bevraagt hoe geschiedenis wordt waargenomen en geïnterpreteerd, waarbij hij de rol van de waarnemer centraal stelt. Geïnspireerd door persoonlijke en archiefbronnen geeft Smits nieuwe betekenis aan afbeeldingen en objecten. Hij streeft naar blijvende artefacten die verleden en heden verbinden en conventionele opvattingen over behoud en interpretatie uitdagen. Soms begraaft Smits zijn eigen beelden en sculpturen als om bij te dragen aan archeologische ontdekkingen.
Lees verder
Stichting Amarte Fonds is in het leven geroepen door een aantal particulieren en hun families die de kunsten een warm hart toedragen. Het is hun wens om talentontwikkeling in kunst en cultuur uit allerlei geledingen van de maatschappij te stimuleren door het beschikbaar stellen van financiële middelen en, waar mogelijk, begeleiding, kennis en ervaring aan te bieden. Kunstenaars en culturele instellingen kunnen bij Amarte terecht voor ondersteuning van zowel projecten binnen de disciplines theater, film, muziek, beeldende kunst en literatuur als interdisciplinaire projecten.