Amarte Fonds

OPEN CALL

Studio 150 opent een nieuw seizoen van concertreeksen in de voormalige Bethlehemkerk, met ondersteuning van Amarte! Ben jij een in Nederland gevestigde muzikant of band en zou je graag willen optreden op deze unieke locatie in Amsterdam?

Een van onze uitgelichte projecten

Winnaar Amarte Literatuurprijs

Stichting Amarte Fonds
De eerste Amarte Literatuurprijs is gewonnen door Julien Ignacio voor zijn roman Goudjakhals, die in september 2023 verscheen bij Uitgeverij van Oorschot. De prijs werd uitgereikt tijdens Amarte Wonderland, een feestelijke avond in Theater de Krakeling (Amsterdam) waar kunstenaars vanuit verschillende disciplines vertegenwoordigd waren. Na afloop van de prijsuitreiking hieven de genomineerde schrijvers gezamenlijk het glas op de winnaar bij de boekentafel in de foyer.Het Amarte Fonds wil schrijvers stimuleren zichzelf uit te dagen en iets nieuws te proberen. De Amarte Literatuurprijs is in het leven geroepen om een boek uit te lichten dat speelt met de grenzen van de literaire conventies, of die grenzen opzoekt. Julien Ignacio’s boek doet precies dàt: “Goudjakhals doorbreekt het insulaire denken en verbindt de lezer op een ongemakkelijke, dan weer genadeloze manier met de werelden die we bewonen. De schrijver speelt literair hoog spel en slaagt daar wat de jury betreft glansrijk in,” aldus de onafhankelijke jury, die ook alle andere genomineerden individueel toesprak (zie het volledige juryrapport hier).De Amarte Literatuurprijs bestaat uit een bedrag van 15.000 Euro en is daarmee een van de grootste literaire boekprijzen in Nederland. Naast een geldbedrag ontvangt de winnaar een trofee vervaardigd door een aanstormend talent in de beeldend kunst, en wordt er een essayistische beschouwing van het winnende boek gepubliceerd in de Nederlandse Boekengids. De trofee werd dit jaar gecreëerd door Larissa Esvelt, wier werk, zoals ze zelf zegt, inspeelt op de complexiteiten voortvloeiend uit “het overlappen van feit en fictie”. De trofee verbeeldt de imaginaire wereld die ontstaat tussen de twee kaften van het boek en die tegelijkertijd haar fysieke beperkingen ontstijgt.
Lees verder
Stichting Amarte Fonds is in het leven geroepen door een aantal particulieren en hun families die de kunsten een warm hart toedragen. Het is hun wens om talentontwikkeling in kunst en cultuur uit allerlei geledingen van de maatschappij te stimuleren door het beschikbaar stellen van financiële middelen en, waar mogelijk, begeleiding, kennis en ervaring aan te bieden. Kunstenaars en culturele instellingen kunnen bij Amarte terecht voor ondersteuning van zowel projecten binnen de disciplines theater, film, muziek, beeldende kunst en literatuur als interdisciplinaire projecten.