NIEUW: Vanaf nu kunnen schrijvers, net als bij de andere disciplines, een ontwikkelbijdrage van €2.750 of een projectbijdrage van €5.500 aanvragen. Klik hier voor meer informatie.

Amarte Fonds

Me, a depiction

Lisa Schamlé

Lisa Schamlé ontving een bijdrage voor het ontwikkelen van het project Me, a depiction. In het project stelt ze de vraag: “Waarom wordt het ene lichaam in de maatschappij afgeschreven als afstotend en het andere als aantrekkelijk?” Seksuele aantrekkelijkheid, zoals wij het kennen, wordt vaak beschouwd als een soort oer- en pre-cultureel gegeven, en wordt maar al te gemakkelijk als natuurlijk gezien. Terwijl het eigenlijk sterk beïnvloed wordt door de maatschappelijke context. Zelfwaarde en sociaal maatschappelijke status worden vaak bepaald door hoe 'aantrekkelijk' iemand is in seksuele zin. In het werk Me, a depiction gaat Lisa op zoek naar een manier om zichzelf seksueel te bevrijden.

Lisa Schamlé is een Amsterdamse beeldend kunstenaar, theatermaker/performer en voormalig lid van het performancecollectief La Isla Bonita. In haar werk, ze combineert humor met esthetiek in haar werk, dat vaak theatraal van aard is. Ze benadert haar werk als een obsessieve verzamelaar, met een drang om parallellen te trekken tussen schijnbaar ongerelateerde dingen. Door ze in een serie te plaatsen, geeft Lisa een nieuwe betekenis aan haar onderwerpen en stelt ze de gegeven context in vraag. Ze speelt met clichés en herdefinieert verouderde concepten en genderbevestigende rollen. Door dit te delen, probeert ze een genuanceerder beeld te geven waarmee anderen zich kunnen identificeren; voor verbinding en troost.