NIEUW: Vanaf nu kunnen schrijvers, net als bij de andere disciplines, een ontwikkelbijdrage van €2.750 of een projectbijdrage van €5.500 aanvragen. Klik hier voor meer informatie.

Amarte Fonds

Vroeger Was Alexandrië Prachtig

Eduard Cousin

Eduard Cousin ontving een bijdrage voor het schrijven van zijn nieuwe boek genaamd Vroeger Was Alexandrië Prachtig.

Alexandrië spreekt tot de verbeelding: de stad in Egypte die het dichtste bij 'ons', bij Europa ligt. Alexander de Grote, de antieke bibliotheek, Marcus Antonius en Cleopatra beschouwen we als onderdeel van onze geschiedenis. Maar de huidige stad ligt niet in Europa, zij is onderdeel van het Midden-Oosten. Hoe werkt dit, onderdeel zijn van verschillende werelden en door de geschiedenis heen wisselen tussen deze werelden? Hoe kijken huidige Alexandrijnen naar hun stad en haar plek in de wereld, hoe wordt er vanuit Europa naar de stad gekeken? Wat vertelt ons dit over identiteit, over politiek en over grenzen?

Eduard vertrok tien jaar geleden als beginnend journalist naar Egypte, wat nu zijn tweede thuisland is. Na een paar jaar op redacties van Egyptische media, ging hij aan de slag als freelance correspondent voor Nederlandse en internationale media. Hij kijkt met een Egyptische blik, van binnen uit, naar de situatie in het land, weet deze te verbinden de regionale en mondiale context, en over te brengen aan een Nederlands publiek. Zijn eerste boek kwam uit in 2021 en beschrijft de nasleep van de Arabische Lente in Egypte vanuit een menselijke perspectief.