NIEUW: Vanaf nu kunnen schrijvers, net als bij de andere disciplines, een ontwikkelbijdrage van €2.750 of een projectbijdrage van €5.500 aanvragen. Klik hier voor meer informatie.

Amarte Fonds

Het Verdwijnen van Ferdi Heijen

Max Hermens

Max Hermens ontving een bijdrage voor het ontwikkelen van zijn nieuwe boek. Het Verdwijnen van Ferdi Heijen volgt Ferdi, een brutale dorpsjongen die woont op het platteland, tussen traktoren en maisvelden, tussen boerderijen en varkensstallen. Hij heeft een omgebouwde skelter met een houten cabine erop en tussen zijn wielen heeft hij het motortje van een Solex gelast. Daarmee rijdt hij het hele buitengebied af op zoek naar wat snelle centen. De roman schetst een afbrokkelende plattelandscultuur, waar vele boeren failliet zijn gegaan door schaalvergroting, waar de mengteelt ruimte heeft gemaakt voor één gewas en waar dorpelingen zich onder deze omstandigheden staande proberen te houden. Elk personage wijkt op zijn eigen manier uit naar andere manieren om rond te komen, van wonen in andermans verbouwde stallen tot het verkopen van tweedehands auto’s, van onbetrouwbaar loonwerk tot stiekeme dealtjes.

Max groeide op tussen de boerderijen en varkensstallen. Hij schrijft over het platteland, over de natuur, en over kinderen en jongeren die ieder op hun eigen wijze worstelen met armoede. In zijn verhalen zitten vaak spannende en avontuurlijke elementen, tegen een achtergrond van grotere problemen als sociale ongelijkheid.