NIEUW: Vanaf nu kunnen schrijvers, net als bij de andere disciplines, een ontwikkelbijdrage van €2.750 of een projectbijdrage van €5.500 aanvragen. Klik hier voor meer informatie.

Amarte Fonds

Tisztás

Zalán Szakács

Zalán Szakács ontving een bijdrage voor het ontwikkelen van het project Tisztás: een multisensorische installatie over ecologie en volksverhalen uit Transylvanië, het geboorteland van Zalán. De ervaring vertelt het verhaal van het dwaallicht, een illusionaire lichtbron die lijkt te verschijnen boven moerassige gebieden. In Transylvanië leven lokale dorpen al generaties lang samen met dit fenomeen, en het dwaallicht is dan ook een belangrijke bron voor mythes en verhalen. Door ontbossing verdwijnen deze landschappen en daarmee ook een belangrijk aspect van de lokale cultuur. Door middel van licht, geluid, geur, water en nevel neemt Tisztás het publiek mee in deze mythe, en onderstreept zo het belang van het behoud van zowel ecologisch als cultureel erfgoed.

Zalán is een installatiekunstenaar, onderzoeker en docent gevestigd in Rotterdam. In zijn praktijk onderzoekt hij de relatie tussen ruimte, perceptie en technologie, wat resulteert in multi-zintuiglijke ervaringen bestaande uit elementen als licht, geluid, geur, tijd, tastbaarheid en beweging. Voor elk project werkt hij nauw samen met wetenschappers en onderzoekers, filmmakers, kunstenaars, geluidsontwerpers en lokale gemeenschappen. Naast zijn kunstenaarspraktijk is hij sinds 2023 kerndocent van de time-based minor aan HKU Media in Utrecht.