NIEUW: Vanaf nu kunnen schrijvers, net als bij de andere disciplines, een ontwikkelbijdrage van €2.750 of een projectbijdrage van €5.500 aanvragen. Klik hier voor meer informatie.

Amarte Fonds

The Shadowless Cry

Kokou Ferdinand Makouvia

The Shadowless Cry is een project dat zal plaatsvinden in Ekpui in Togo, waarin Kokou Ferdinand Makouvia (opnieuw) in contact wil komen met de voorouderlijke techniek van weven en manden vlechten, bekend als Kévi. In deze techniek wordt bies uit de vijver geplukt en vervolgens geweekt in een pasta van houtas om het na het drogen soepeler te maken. Na enkele dagen in de zon te hebben gelegen, wordt de gedroogde bies geplet om hem zo plat mogelijk te maken tot de gewenste soepelheid is bereikt. Dit materiaal wordt het materiaal voor een serie nieuwe sculpturen.

Kokou Ferdinand studeerde af aan de Beaux-Arts de Paris en momenteel is hij in residentie bij De Ateliers in Amsterdam. De verre invloed van de traditionele Mina-cultuur heeft Ferdinand Makouvia ertoe gebracht een intensief onderzoek te doen naar de subtiele materialiteit van alles wat bestaat. Dit onderzoek heeft geleid tot een nauwe samenwerking met materialiteit in al haar vormen. Ferdinand Makouvia werkt als een nauwgezet ambachtsman en een vasthoudende alchemist. Zowel in zijn sculpturale praktijk als in zijn performance werkt hij als een tussenpersoon die heen en weer beweegt tussen het vormgeven van materie en het kanaliseren van energie.