NIEUW: Vanaf nu kunnen schrijvers, net als bij de andere disciplines, een ontwikkelbijdrage van €2.750 of een projectbijdrage van €5.500 aanvragen. Klik hier voor meer informatie.

Amarte Fonds

Mimisbrunnr

Thijs Jaeger

Thijs Jaeger ontving een bijdrage voor zijn project Mimisbrunnr, waarmee hij verwijst naar de Noorse mythologie.

Ooit woonde in een gigantisch verzilverd paleis in de bovenwereld Ásgard - de plaats waar goden en godinnen verbleven - de oppergod Odin: een van de vele goden in de Noorse mythologie. Hij is niet alleen de god van strijd en dood, maar vooral die van de wijsheid. Hij verkreeg zijn wijsheid bij de heilige boom genaamd Yggdrasil. Het afgehakte hoofd van de onthoofde reus Mímir bewaakte de put bij de heilige boom. Mímir stond Odin toe uit de bron te drinken op voorwaarde dat hij daarvoor een prijs zou betalen: zijn oog. Door zijn oog op te offeren mocht Odin het water uit de put drinken, en in ruil daarvoor kreeg hij alwetendheid.

Waar sagen en mythen door de mens werden geschapen, heeft de mens nu kunstmatige intelligentie om wijsheid uit te vergaren en in te geloven als alwetende bron. De vraag blijft of de mens ook een prijs zal moeten betalen voor het putten uit deze bron, net zoals Odin dat moest doen. Gelukkig is de aanwezigheid van mensen voorlopig nog nodig om rituelen en gebruiken te creëren; om tradities in stand te houden en vervolgens door te geven aan een nieuwe generatie die ze zich weer eigen kan maken; om zowel goden te vereren als kunstmatige intelligentie aan het werk te zetten.

Thijs toonde de uitkomsten tijdens de vierde editie van de Symbiosis-serie in Platform Post. In de tentoonstelling toonde hij naast Justine Grillet nieuwe vertalingen van mythen en alternatieve relikwieën in de vorm van een installatie van keramische sculpturen, AI-gegenereerde beelden, video en geluid.