NIEUW: Vanaf nu kunnen schrijvers, net als bij de andere disciplines, een ontwikkelbijdrage van €2.750 of een projectbijdrage van €5.500 aanvragen. Klik hier voor meer informatie.

Amarte Fonds

Deep Tissue

Karel van Laere

Karel van Laere ontving een bijdrage voor het ontwikkelen van nieuw werk. Deep Tissue is de werktitel van het nieuwe project waarvoor Karel zich onderdompelt in de wereld van massage. Het project gaat over aanraking, overgave, spanning en ontspanning en is het best te omschrijven als een combinatie tussen performance en videokunst.

Karel is momenteel resident artist aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten. Door de jaren heen heeft hij binnen zijn kunstwerken onderzoek gedaan naar wat hij de “grenzen van de overgave” noemt, waarbij hij zijn lichaam onderwerpt aan verschillende processen. Dit experiment van het opgeven van controle is te zien in zijn werk Paralysis, waarin de 24 uren worden gedocumenteerd waarin zijn roerloze lichaam strikt aan een tafel is vastgebonden. Het roerloze lichaam is ook een centraal thema in werken als Slow (Taiwan) en Largo, waarin het langzaam en statisch door verschillende landschappen glijdt. In The Non Present Performer vertrouwt hij zijn lichaam – in een staat van diepe hypnose – toe aan de handen van professionele dansers en een choreograaf.